Tutkinto on verhoilu-ja sisustusalan perustutkinto, sisustaja. Ensinnäkin täytyy sanoa, että tältä alalta valmistuu sisustajaksi ei sisustussuunnittelijaksi. Eli sisustajat eivät päätoimisesti suunnittele vaan ne ovat niitä remonttimiehiä (naisia), jotka tekevät niitä suunnittelijoiden suunnittelemia asioita, esimerkiksi maalaavat seiniä ja asentavat laminaatit. Sisustajan tutkintoon kuuluu kyllä myös sisustussuunnittelu, mutta se on vain todella pieni osa.
Sisustajaksi kestää opiskella 3 vuotta, jos alla ei ole muuta tutkintoa. Ala on todella monipuolinen. Itse kiinnostuin alasta todella paljon ja kuullessani kaksoistutkinto mahdollisuudesta päätin sitten valita tämän koulun. (Kaksoistutkinnosta lisää lopussa)
Sisustajan ammatillisiin pakollisiin tutkinnon osiin kuuluvat:
- Maalaus- ja päällystystyöt, 2o ov
- Sisärakennustyöt, 15 ov
- Sisustustyöt, 15 ov
- Kalusterakentaminen, 15 ov
- Sisustusverhoilu, 15 ov
Ammatillisten lisäksi tutkinnossa on vapaasti valittavia opintoja ja ns. atto aineita eli äidinkieli, englanti yms.
(Opintoviikot vaihtuu opintopisteiksi.)
(Opintoviikot vaihtuu opintopisteiksi.)
Maalaus- ja päällystystöihin kuuluu pääasiassa maalaus ja tapetointi, mutta myös lattianpäällystys eli laminaatin asennus. Koulussa meillä on harjoitus seinät johon olemme harjoitelleet maalausta ja tapetointia. Olemme tehneet niihin monen moisia koriste ja kuvio maalauksiakin. Maalausprojekteja on ollut muutamia: käytävien maalausta ja yksi työhuone, jossa myös tapetoimme. Maalaus- ja päällystystöitä on kaikista näistä pakollisista aineista eniten.
Tässä maalaus-ja päällystystöiden näyttöni.
Poistin vanhat tapetit, kittasin kolot ja hioin pohjat.
Maalasin seinät ja tapetoin yhden seinän.
Sisärakennustöihin kuuluu kevyidenväliseinien rakennus eli runkojen tekeminen ja levyjen asennus, yleensä kipsilevyjen. Myös kattojen ja seinien panelointi kuuluu tähän kategoriaan, sekä listoittaminen. Harjoitusseiniä olemme levyttäneet ja laittaneet saumanauhoja.
Sisustussuunnitelma, joka on tehty suunnittelun kurssilla.
Arkun levyt koekasauksessa.
Puupuolen pienempinä töinä olen tehnyt sisustuskirjaimia.
Keinutuolin istuimen verhoilu.
Sängynpäädyn verhoiltavat levyt.
Tutkintoon kuuluu vielä "ylimääräisiä" kursseja ja meillä niihin kuuluu huonekalujen kunnostus ja sisustuslaatoitus.
Kunnostuskurssilla kunnostamani tuoli.
Tuotteen valmistus -kurssilla valmistamani shottilasi tarjotin.
Teimme kurssilla erilaisia tuotteita myyntiin luokkaretkeä varten.
Kaksoistutkinto tarkoittaa sitä, että ammatillisen tutkinnon lisäksi opiskellaan ylioppilastutkintoa varten. Ammattikoulun aloittaessa pitää valita, mitkä aineet kirjoittaa, sillä niitä aineita opiskellaan sitten lukion puolella. Kurikan ammattikoulussa opiskeltaessa lukiopinnot suoritetaan Kurikan lukiossa. Opiskeltavia aineita valitaan normaalisti 4 eli vähimmäismäärä, mikä tarvitaan ylioppilaaksi pääsemistä varten. Aineita voi valita myös 5. Opiskeltavien aineiden kursseista on käytävä pakolliset kurssit, mutta ylioppilaskirjoituksissa menestymistä varten kannattaa käydä myös ylimääräisiä kursseja.
Suosittelen kaksoistutkintoa niille jotka osaavat olla omatoimisia ja haluavat myös opiskella lukiossa.
Kurikan sisustusala on myös Opinlakeus-messuilla
Seinäjoki Areenalla ke-to 21. – 22.1.2015,
Seinäjoki Areenalla ke-to 21. – 22.1.2015,
kannatta siis mennä tutustuun, jos kiinnostaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti